JUDOENS VERDIER
‘Judo’ er sammensatt av to ord; ‘Ju’ som betyr blidhet eller mildhet og ‘do’ som betyr vei eller retning.
Betydningen av ordet ‘judo’ må ses i sammenheng med hva judoens grunnlegger, Jigoro Kano, mente at judo skulle være:
«Judo er den mest effektive kombinasjonen av mental og fysisk utvikling. Basis i judo er trening på angrep og forsvar, som ikke bare styrker din fysikk, men også din moral. Man blir en person som bidrar positivt i samfunnet. Dette er essensen i judo.»
Med dette menes at judotreningen skal gi fysiske, mentale og sosiale utfordringer som utvikler det holistiske mennesket. Judo er på denne måten en utdanning av mennesket til å bli en bidragsyter i samfunnet.
Kodokan har utarbeidet noen sentrale verdier for hvordan vi skal oppføre oss i dojoen (treningslokalet), og ovenfor hverandre. Dette skal igjen reflekteres utenfor dojoen, hvor vi som judokas aktivt skal bidra ute i samfunnet.
Kodokans verdier:
- Høflighet – Å være høflig ovenfor andre
- Mot – Å gjøre det som er rettferdig
- Vennskap – Den reneste av de menneskelige følelser
- Oppriktighet – Å uttrykke seg uten å skjule følelser
- Beskjedenhet – Ydmykhet for andres ferdighet og kunnskap
- Ære – Å stå ved sitt ord
- Respekt – Uten respekt kan man ikke stole på hverandre
- Selvkontroll – Å ha kontroll over seg selv og sine største utfordringer
‘SEIRYOKU ZENYO’ OG ‘JITA KYOEI’
‘Seiryoku Zenyo’ og ‘Jita Kyoei’ er to begreper som er grunnleggende prinsipper for judoens filosofi. Selv om disse stammer fra 1800-tallets Japan, er de overførbare til dagens samfunn.
‘Seiryoku Zenyo’ kan oversettes til ‘optimal utnyttelse av energi». Alt som skal gjøres i judo, skal gjøres effektivt, økonomisk og rasjonelt. Dette innebærer at man skal benytte de mest effektive bevegelser, mest effektive grep, mest effektive taktikker og så videre.
‘Jita kyoei’ kan oversettes til ‘Gjensidig velferd og utvikling’. Utøverne skal trene sammen slik at begge får utbytte av det og på en slik måte at teknikkene ikke skader motstanderen. Judo er ikke som de fleste andre kampsporter, der teknikkene er ment for å sette motstander ut av spill, i verste fall drepe.
Les mer om judoens verdier på Kodokan’s nettsider.
NORGES JUDOFORBUNDS VERDIER
Judo har sin opprinnelse fra Japan på slutten av 1800-tallet. Det japanske samfunnet hadde, og har, en helt annen organisering enn vårt vestlige. Dette fører til at kutymene som følger idretten ikke direkte kan overføres til vestlig samfunn og kultur.
Samtidig må tolkningen av tankene bak verdier og ritualer ses i sammenheng med miljøet de er utformet i. Dette gjelder ikke bare ved så store avstander både i distanse og kultur som mellom Japan og Norge, men også blant vestlige nasjoner som for eksempel Frankrike og Norge.
Det er derfor meget viktig at vi i Norsk Judo har et eget fundament, tilpasset norsk kultur, som er noe eget vi kan identifisere oss med. I tillegg bør det baseres på det som gjelder for alle mennesker – som behovene for utvikling, sosiale relasjoner, respekt og anerkjennelse av de vi lever sammen med.
Norges Judoforbund har definert fire kjerneverdier som legges til grunn for vår virksomhet
Respekt
Med respekt mener vi gjensidig respekt. Folk skal behandles på en god måte uavhengig av beltegrad eller rolle i klubben. Utøvere skal lytte til trener, og trener skal lytte til utøver. Sammen skal klubben sørge for at regler og kutymer i treningslokalet blir ivaretatt. Utøvere og trenere skal respektere dommeres avgjørelse, selv om man ikke er enig.
Ærlighet
Vi ønsker at folk som driver med judo opplever at de kan være seg selv når de deltar i aktiviteten. Derfor er det viktig at vi er ærlige med hverandre og sier ting som det er, slik at vi kan møte utfordringer tidlig og før det blir problemer eller konflikter. Utøvere og trenere skal opptre som forbilder for andre utøvere.
Fellesskap
Alle skal kunne føle seg som en del av judofamilien uavhengig av forskjeller og ulikheter. Selv om judo er en individuell idrett, skal vi dyrke felleskapet gjennom felles treninger og møteplasser. Vi skal se til at alle blir inkludert i dette fellesskapet.
Mot
Vi skal tørre å utfordre oss selv og hverandre i søken etter å bli enda flinkere utøvere og trenere. Vi skal være åpne for nye måter å tenke og trene judo på, og vi skal tørre å gå for våre personlige mål.